28 Haziran 2015 Pazar

Skywalker 1900, Skywalker 1880, Skyhunter ve X-UAV Talon FPV Platformları Karşılaştırması

Merhabalar;
Oldukça uzun zamandır fırsat bulup blog yazılarıma devam edemiyordum. Nihayet tekrar vakit ayırabildim. Bildiğiniz gibi uzun bir süre FPV uçuşlarıma Skyhunter modeli ile devam etmiştim. Ankara'da yaşadığımız pist sorunları, Skyhunter'ın demonte edilmeden taşınmasındaki güçlükler ve elden atma konusundaki çekincelerim nedeni ile aslında çok da sevdiğim uçağımı terk ederek FPV camiasının en çok tercih edilen ve keyif uçuşları için de oldukça uygun ve sakin bir modeli olan Skywalker'ın 1880 kanatlı daha kıvrak versiyonu ile bir süre idare ettikten sonra yaz sezonunun da gelmesi ile yeni bir uçak denemek istedim. Yeni uçağım X-UAV firmasının bir ürünü olan Talon. El yapımı 2-3 model, sirius, skywalker 1900 eski versiyon ve skyhunter'dan sonra bu uçağı denemeye karar kılmamdaki en önemli faktör uçağın sahip olduğu yüksek verimlilik.
Verimlilikten ne kastettiğimi biraz daha açayım. Aslında verimlilik kavramının farklı ilgi alanlarına göre farklı tanımları olsa da sanırım model camiasında en yaygın tanımı harcanan birim enerji karşılığında alınan maksimum iş olabilir. Bunu farklı açılardan ele alabiliriz. Bazı FPV'ciler belirli bir enerji ile uzun süre havada kalma kriteri üzerinde çok dursa da özellikle amaç uzun mesafe denemeleri olduğunda bu kriter tek başına yeterli olmuyor. Çünkü uzun süre havada kalma özelliği bulunan modeller aerodinamik yapıları gereği ya çok yavaş uçan modeller (örnek: skywalker vb.) oluyor ya da büyük boyutta pilleri taşıyabilecek kapasitede olamıyorlar (ör:planörler). Amacınız havalanıp civarda sakin sakin dolaşmak ise tabii ki bu modeller avantajlı ama yukarıda da belirttiğim gibi amaç uzun mesafe denemesi ise modelin hem uzun süre havada kalan, hem hızlı uçan (ki birim zamanda daha çok mesafe kat etsin) hem de çok sayıda büyük boyutlu pilleri taşıyabilecek özellikte olması gerekiyor.



Aslında piyasada çok sayıda FPV modeli bulunmasına rağmen genel olarak tüm FPV'ciler tarafından beğenilen ve uçurulan modellerin sayısı bir elin parmaklarını geçemiyor. FPV platformlarında kullanıcıların aradığı özelliklerin başında, çok sayıdaki elektronik komponenti ve büyük pilleri taşıyabilecek şekilde geniş iç hacim, kolay monte-demonte edilebilme ve taşınabilme, sakin ve stabil uçabilme ve uzun süre havada kalabilme gibi kriterler geliyor. Bu kriterler göz önünde alındığında belkide FPV dünyasında gelmiş geçmiş en meşhur ve yaygın model şüphesiz ki Skywalker serisi. Uzun bir süredir piyasada olan ve hemen hemen her yıl yeni modeller ve iyileştirmeler ile Walker FPV dünyasındaki yerini perçinlemiş bir uçak. Skywalker 1680 kanat-köpük ve T kuyruk ile başlayan bu macera 1900 kanat, karbon kuyruk gibi özellikler eklenerek ve çeşitlenerek bugüne geldi.
Skywalker'dan sonra yaygın olarak kullanılan modellerden biri de Bixler serisi ancak ben bu yazıda Bixler'e ve onun sınıfındaki küçük olarak değerlendirdiğim uçaklara değinmeyeceğim. Çünkü Bixler gibi uçaklar iç hacmi çok çok kısıtlı olan ve ileri düzeyde FPV yapmaya imkan vermeyen uçaklar. Ben bu yazıda daha çok üst segmentteki modelleri incelemeye çalışacağım. Skywalker'dan sonra ele alabileceğimiz ve yine çok yaygın olan bir diğer model ise Skyhunter. 2012 yılı sonunda FPV dünyası ile buluşan Hunter, çok geniş gövde iç hacmi, 20bin mah lipo kapasitesi, hızlı ve stabil uçuşu ve rüzgarlı havalardaki kararlılığı ile FPV model efsanelerinden biri haline geldi bile. Bir diğer platform ise X-UAV Talon. 40bin mah lipo taşıyabilen, ve diğer platformlar ile kıyaslandığında aynı ağırlıklarda çok daha yüksek seyir süratinde uçabilen, geniş gövde iç hacmine sahip, rüzgarlı havalardaki kararlılığı yüksek bir model Talon. Bu özellikler de Talon'u uzun mesafe denemeleri yapmak isteyen uçucular için avantajlı hale getiriyor. Son olarak bu yıl popülerleşen MyTwinDream (MTD) de sahip olduğu özellikler ile beğeni toplayan bir model. Özellikle çift motorlu olması ve motorların pusher yerine tractor çalışması verim açısından MTD'e avantaj sağlıyor. Geniş gövde iç hacmi ile MTD uzun mesafe denemeleri için uygun bir platform. Ancak henüz yeterince yaygınlaşmadığı için bu yazımda MTD'yi ele almayacağım.

Şimdi seçmiş olduğum dört farklı platformu, artı ve eksileri ile değerlendirmeye çalışalım.

1) Skywalker 1900 Karbon Kuyruklu Model:


Bir çok skywalker modeli olmasına rağmen 2013 yılı ile birlikte çıkan karbon kuyruklu modeller Skywalker için bir milat oldu diyebiliriz. Çünkü önceki modellerdeki gövde-kuyruk tasarımı Skywalker'a en fazla 9-10 (modifikasyon ile) çapta pervane takılabilmesine imkan tanıyordu. Bu da verimlilik açısından önemli bir dezavantajdı. Aerodinamik gerçeklere göre ne kadar büyük pervane o kadar çok verim demektir (yüzeysel bir hesapla tabii ki). Ayrıca 2013 versiyonlar ile birlikte Skywalker'ın iç hacmi de ciddi oranda arttırıldı. Önceki T kuyruk modellerdeki sallantı sorunu kuyruğun karbon olması ile giderildi, kuyruğun daha rijit olması ve elevatör etkinliğinin arttırılması için + kuyruk olarak aşağı alındı. Ancak 2015 yılı ile birlikte kuyruk tekrar T olarak yukarı alındı. Bunda gerekçe, elevatörün prop wash'tan kurtarılması ve aerodinamik verimliliğin arttırılması olarak açıklanıyor.
Skywalker'ın bence en önemli özelliği kolay taşınabilir bir model olması. Kanadı ayırdıktan sonra gövde ve kanat olarak taşınması diğer modellere göre daha kolay. Elden atması de gövde üzerine inmesi de en kolay modellerden biri ve bu sayede pist ihtiyacı olmadan her yerde uçurulabilir. Elden atma esnasında ve inişte pervanenin kuyruk boom'u üzerinde olması nedeni herhangi bir yere çarpma riski bulunmaması da önemli.
Skywalker 1900 kanat sahip olduğu kalın ve içbükey profil sayesinde yavaş uçabilen ve iyi ağırlık taşıyan bir kanat. Stall sürati çok düşük. Uçağın ağırlığına bağlı olarak 17-18km/s hızda bile tutunabiliyor. Tip stall yok. Evet sürati ne kadar düşürürseniz düşürün uçağı ne kadar asarsanız asın Skywalker 1900 çok affedici bir uçak. Kendi kendine stall temizleme kumandası verircesine burnu basıyor ve sürat dolduruyor. Tutmaya zorlarsanız olduğu hali ile çöküyor. Bu özellikleri onu aynı zamanda yeni başlayan kullanıcılar için de avantajlı kılıyor.
Dezavantajlarına gelecek olursak, özellikle roll eksende sağır bir uçak. Tabii dizayn amacı akrobasi olmadığı için kıvrak ve agresif uçuşlar yapmak zor. Daha çok sakin sakin uçup video çekmek için uygun. Bu kanadın diğer bir negatif yönü de rüzgarlı havalardaki kararsızlığı. 10km/s lik bir rüzgar bile bu kanadı oldukça etkiliyor ve uçağın beşik gibi sallanmasına neden oluyor. Yavaş uçmanın avantaj olabildiği gibi bazen dezavantaj olduğu da aşikar. Özellikle rüzgar içine penetrasyon bu uçakta zayıf. Kafadan 15-20km rüzgar aldığınızda skywalker'ı ilerletmek oldukça zor.
Sonuç olarak genel hatları ile değerlendirdiğimizde amaç uzun mesafe rekoru kırmak veya agresif akrobatik uçuşlar yapmaktan ziyade, sakin, yavaş ve keyifli uçuşlar yaparak manzaranın tadını çıkarmak, hava videosu çekmek, her yerden kolayca kalkıp inebilmek ise Skywalker 1900 tam biçilmiş kaftan. Hatta bu uçağı elden atarken atmaya bile gerek yok. Gaz açıp elden salmak yeterli. Kendisi havalanıyor desek yeri var. Skywalker 1900 pil kapasitesi olarak maksimum 15bin mah 4s lipo taşıyabilir. En yaygın konfigürasyon olarak 4s batarya 700-800kv motor ve 12x6 pervane kullanılıyor. Bu sistem ile azami havada kalış süresi 40-80dk arasında değişiyor. (4s 5000mah ile 45dk, 15binmah ile 80dk gibi.) Ortalama seyir sürati ise 25-40km arasında değişiyor. Azami sürat 100km diyebiliriz. Yapısal bütünlük sürati olarak 70km ve üzeri risk teşkil ediyor bence.
Başlangıç ve Orta seviye FPV için kesinlikle en uygun uçak diyebilirim.

Kanat açıklığı: 1900mm
Kanat Alanı: 45.2dm2
Uzunluk: 130cm
Min Sürat: 20km
Seyir Sürati: 30km/h
Azami Sürat: 100km/h
Normal Uçuş Süresi: 40-80 dk.
Max Lipo: 15bin Mah
Azami Pervane Çap: 12
Azami uçuş ağırlığı: 3500gr
Menzil: <25km
Fiyat: 140$
Link: http://www.bevrc.com/latest-2014-version-skywalker-1900_p656.html

2) Skywalker 1880 Karbon Kuyruklu Model:


Aslında yukarıda da belirttiğim gibi Skywalker'ın bir çok farklı modeli var. Çoğunda gövde aynı ve sadece kanat stili ve açıklığı değişiyor ve buna göre de uçağın karakteri farklılaşıyor. Mesela 1680 kanat agresif uçuşlara uygundu, sonra daha yavaş uçsun ve havada kalış süresi artsın diye 1900 kanat üretildi, 1900 çok hantal kalınca 1880'i çıkardılar. Son birçok yılda bir dünya walker çıktı karşımıza. Ancak baktığımızda en yaygın olarak kullanılanları 1900 ve 1880 kanatlı modeller. Skywalker 1880, 1900'ün sağır karakteristiğinden biraz uzaklaşmak, daha hızlı ve daha agresif uçuşlar yapabilmek için piyasaya sürülmüş bir model. Temelde 1900'den tek farkı kanadı. 1880 Condor kanat olarak geçiyor ve daha sportif uçuşlar için geliştirilmiş. Dihedrali çok az, kanat profili 1900 gibi iç bükey değil, daha büyük kanatçıkları var, roll eksende daha agresif ve daha yüksek seyir süratine sahip. Tabii bu aynı zamanda daha az taşıma ve daha yüksek stall sürati demek. 1900'e göre oldukça kıvrak bir uçak. 1900'ün ortalama seyir sürati 25-35km iken 1880 için bu değer 35-50km civarında diyebiliriz. Stall sürati 1900'e göre yüksek. Yine ağırlığa bağlı olarak 30km altına inilmemesinde fayda var. Çünkü bu uçak 1900 gibi kararlı bir şekilde çökmek yerine aniden bir kanat ucunu düşürerek anormal duruma girme eğilimi gösteriyor. Bu yüzden sürate dikkat etmek gerekiyor. Rüzgar konusunda ise 1880, 1900'e göre daha başarılı. Penetrasyonu daha iyi. Diğer özellikleri (elden atma, pervanenin korunaklı olması vb.) 1900 ile aynı olan bu uçak 1900'den sıkılan veya agresif uçmayı seven ama Skywalker'ın diğer özelliklerini kaybetmek istemeyen modelciler tarafından tercih edilebilir. Uçuş süresi 1900'e göre daha kısa olacaktır ancak ortalama hız nedeni ile bu model daha fazla mesafe kat edebilmektedir. Ben ikisini de kullanmış bir FPV'ci olarak 1900'ün daha keyifli olduğunu düşünüyorum. Eğer gerçekten agresif uçacaksanız doğru seçenek 1880 değil, Skyhunter olacaktır.

Kanat açıklığı: 1880mm
Kanat Alanı: 45dm2
Uzunluk: 130cm
Min Sürat: 30km
Seyir Sürati: 40km/h
Azami Sürat: 120km/h
Normal Uçuş Süresi: 30-60 dk.
Max Lipo: 15bin Mah
Azami Pervane Çap: 12
Azami uçuş ağırlığı: 3500gr
Menzil: <35km
Fiyat: 140$ 

3) Skyhunter 1800 FPV:


Skyhunter 2012 yılı sonlarında FPV piyasasına girdi ve gerçekten de isminin hakkını veren avcı jet uçakları gibi bir uçak. Hunter'ın en çok dikkat çeken ve ön plana çıkan özelliği, FPV modelleri arasındaki diğer rakiplerine göre çok ama çok geniş bir iç hacme sahip olması. Hunter gövdesi içine komponentleri konumlandırmak oldukça rahat. Aynı anda 4 tane 4s 5000mah lipoyu rahatça alacak bir iç hacmi var. Skyhunter'ın gövdesi arkaya uzanan iki karbon borudan oluşuyor ve bu sayede Hunter'a 14-15 çap pervane takılabiliyor (tabii yere sürtmeyecek şekilde katlanır pervane veya iniş takımı ile).
Uçuş karakteristiği olarak çok keyifli bir uçak, hatta şu ana kadar uçurmuş olduğum yaklaşık 10 farklı FPV modeli arasında uçuşu en keyifli olanı diyebilirim. Özellikle rüzgardan etkilenmiyor ve penetrasyonu çok iyi bir uçak. Çok kıvrak ve yüksek manevra yeteneğine sahip. İstendiğinde stabil de uçabilen bir uçak. Performans verileri oldukça tatminkar. 4s 10bin mah lipo ile 8A civarında düz uçuşu rahatlıkla muhafaza edebiliyor. Süzülüş oranı da böyle bir uçak için oldukça iyi. Ancak benim gördüğüm en önemli dezavantajı uçağın taşınması noktasında. Gövde boomları kanada ve gövdeye bağlı olduğu için ya çok geniş bir araç ile kanat ve kuyruğu birbirinden ayırmadan arabada taşımak gerekiyor ya da aracınız küçük ise tüm parçaları demonte edip sahada tekrar birleştirerek taşımak gerekiyor. Bu da eziyet tabii. Ben sadece gövdeyi kanat ve kuyruk ikilisinden ayırarak taşıyordum ki o şekilde C-Max'a ucu ucuna sığıyordu. Diğer bir husus ise bu uçağın da düşük süratleri pek sevmemesi. Ağırlığa bağlı olarak 35km altı süratlerde ani tip stall olup yıkılıyor ve ısrar edilmesi durumunda ise kısa süreli virile bağlayabiliyor. Yaklaşık 40-50 metre gibi bir irtifada bu virili temizlemek mümkün ama yeterli iritifa olmaması durumunda sıkıntı olacağı kesin. Pervane boşlukta olduğundan yani demek istediğim pervanenin altında bir gövde uzantısı olmadığından atarken dikkatli olmak gerekiyor. Aslında çok fazla sayıda kullanıcı rahatça bu uçağı elden atıyor ancak yine de pervanenin ele çarpmaması için dikkat etmekte fayda var diye düşünüyorum. Bir diğer dezavantajı da gövde boomlarının kanat ve kuyruklar ile birleştiği noktaların biraz zayıf olması. Olası bir kırımda hasar fazla olacaktır. Bu uçakta rudder bulunmuyor. İstenirse yapılabilir ama ben ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.
Hunter, walker serilerine göre hızlı uçan bir uçak ve bu sayede de birim zamanda güzel mesafeler kat edebiliyor. Orta seviyede mesafe (<45km) denemeleri için uygun olduğunu düşünüyorum. 10bin mah lipo ile ulaşabileceği azami mesafe 30km olacaktır. Muhtemelen de daha az. Tabii bu amperde pille bir Skywalker en fazla 20km gidip gelebilir. Bunu da unutmamak lazım. Hunter tırmanma konusunda ise tam bir canavar. Çok kısa sürede yüksek irtifalara çıkabiliyor. Eğer uçuş bölgenizde iniş takımı ile inip kalkabileceğiniz bir pist veya alan var ise Hunter'a kolayca iniş takımı yaparak çok keyifli uçuşlar yapabilirsiniz. 4s 5000 mah pil ve yukarıda walker için verdiğim kombinasyon ile ortalama 30-35 dk uçuş süresi olacaktır. Daha çok orta ve üst seviye FPV'ciler için uygun bir uçak.


Kanat açıklığı: 1800mm
Kanat Alanı: 43dm2
Uzunluk: 145cm
Min Sürat: 35km
Seyir Sürati: 45km/h
Azami Sürat: 130km/h
Normal Uçuş Süresi: 30-60 dk.
Max Lipo: 20bin Mah
Azami Pervane Çap: 14-15 (12 çap gövde altına teğet)
Azami uçuş ağırlığı: 4000gr
Menzil: <45km
Fiyat: 110$
Link:http://www.bevrc.com/skyhunterwhite-eponew-professional-fpv-plane_p542.html

4) X-UAV Talon:


Talon X-UAV firması tarafından 2013 yılında piyasaya sürülmüş bir model. Talon aslında ABD'nin en büyük savunma sanayii kuruluşlarından biri olan Lockheed Martin'in ABD ordusu için geliştirdiği bir mini İHA modelinin Çinli kardeşlerimiz tarafından kopyalanmış versiyonu. Aslında ilk bakışta göze pek de hoş gelen bir model değil ancak modern İHA'lara en çok benzeyen modellerden biri diyebiliriz. Aslında Talon uzun zamandır FPV dünyasında olmasına rağmen çok fazla bilinmiyor ve çok da yaygınlaşmış bir model değil. Belki de görüntüsünün bunda payı büyüktür.
Talon oldukça hızlı uçan ve aynı zamanda çok az enerji harcayarak fazla yük taşıyabilen bir platform olarak ön plana çıkıyor. Uçağın sahip olduğu 60dm2'lik kanat alanı sayesinde ciddi yükler taşıyabildiğini görüyoruz. Normalde kanat genişliği 1720mm olmasına rağmen ilave satılan uzatma kiti ile kanat açıklığı 2000mm'ye çıkarılabiliyor. Özellikle uzun mesafe denemeleri için en uygun uçaklardan biri diyebiliriz. Elden kolayca atılabiliyor ve gövde üzerine iniş yapıyor (ben atamıyorum tabii :) )
Talonun iç hacmi de oldukça büyük. Aslında gövde çok geniş değil ancak uzunlamasına çok fazla alan bulunuyor. Rahatlıkla 30bin mah lipo taşıyabiliyor. Hatta 40bin mah ile uçanlar olduğunu da biliyoruz. Gövdesinde bu denli yüksek kapasiteli piller taşıyabildiği ve buna rağmen yine de çok şaşırtıcı amper tüketim değerleri ile uçabildiği için Talon son dönemde uzun mesafe uçmak isteyenler için biçilmiş kaftan bir uçak. Geçtiğimiz ay içerisinde Kanada'dan Neal Kocchar isimli FPV'ci bu uçakla arka arkaya 100 ve 112 km değerlerini yakalayarak dünya rekorunu eline geçirdi. Bu uçuşlarda 30bin mah lipo kullandı ve uçağı elden atarak havalandırdı.Videoları incelediğinizde 30bin mah taşıyan 5kglık bir uçağın 10A civarında anlık tüketim değeri ile düz uçuşu muhafaza edebildiğini göreceksiniz. Oldukça şaşırtıcı bir rakam. Kıyaslama yapacak olursak bir walker 10bin mah lipo taşırken ortalama 7-8 A ile düz uçuşu muhafaza ediyor ve bu esnada 35 km ortalama sürat ile uçuyor. Ancak Talon 30bin mah taşırken 10A harcıyor ve ortalama sürati ise 65-70 km civarında. Hunter ile kıyaslayacak olursak, Hunter 10bin mah lipo ile ortalama 9A ile uçarken hızı ortalama 45km civarında oluyor. Değerleri çok kabaca verdim ancak bu bile farkı ortaya koyuyor sanırım. Aynı zamanda agresif uçuşlar yapabilen bir model. Manevraları güçlü ve keskin. Ancak bu konuda Hunter'ı daha başarılı bulduğumu söylemek isterim. Hunter daha kıvrak Talon'a göre.
Negatif yönlerine gelecek olursak Talon'un stall sürati oldukça yüksek. Özellikle 37-38 km altına düşmemek gerekli. Ancak Hunter'a ve Skywalker 1880'e göre iyi tarafı pek tip stall eğilimi bulunmaması. Ufki pozisyonunu koruyarak çöküyor. Ancak çöküş kuvvetli oluyor. Rüzgarlı havalardaki uçuşu yine Hunter gibi güzel. Penetrasyonu çok iyi. Gövdenin yapısı bunda etken. Ayrıca V kuyruk olması da aerodinamik verim açısından güzel bir özellik. Tabi bazı otopilot sistemlerinin V tail desteklememesi sorun olabilir. Bunun için harici satılan V-Tail mixer'lar var ama sanırım biraz gecikmeli çalışıyorlar.
Bence Talon, uzun mesafe rekor denemesi yapmak isteyenler için en ideal uçak. Ki baktığımızda şu an rekorlar listesinde 112km gidiş ve dönüşte toplam 238km ile Talon birinci sırada. Dünya sıralamasında ilk 10'da 3 adet Talon var (1., 3. ve 8.). Ancak Talon'un inişini pek beğenmiyorum. Şöyle izah edeyim, ben modellerimde iniş takımı kullandığım için iniş takımı ile inmek gövde üzerine inmekten takdir edersiniz ki daha zor. Pisti tutturmak, pist sonunda durabilecek şekilde sürati öldürmek ve teker koymak ve dikmeleri gövdeye geçirmeyecek kadar yumuşak oturmak gibi kaygılarınız var. Gövde üzerine inişlerde böyle dertler yok tabii. Zaten sürtünme ile hemen duruyor model. O yüzden Talon hızlı uçan ve gazsız çöken bir uçak olduğu için inişlerde çok uzun oturuyor ve uzun bir alana ihtiyaç duyuyor.
Bu özellikleri ile Talon'un daha çok orta ve ileri seviye FPV'cilere uygun bir model olduğunu düşünüyorum.

Kanat açıklığı: 1720mm (Uzatma ile 2000mm)
Kanat Alanı: 60dm2 (uzatma ile 69dm2)
Uzunluk: 110cm
Min Sürat: 37km
Seyir Sürati: 50km/h
Azami Sürat: 130km/h
Normal Uçuş Süresi: 40-180 dk.
Max Lipo: 40bin Mah
Azami Pervane Çap: 14 (13 çap yere teğet)
Azami uçuş ağırlığı: 5000gr
Menzil: <112km (son rekor bu:) )
Fiyat: 150$ (beyaz)


Sonuç olarak, FPV'ye yeni başlıyorsanız ve/veya amacınız sakin uçuşlar yapmak ve manzaranın keyfini çıkararak video kaydetmek ise Skywalker 1900 tam size göre. Skywalker 1880 biraz daha hız ve roll eksende esneklik isteyenlere uygun olabilir. Uçuş yaptığınız çevre genelde rüzgarlı ise ve siz Walker'ların rüzgarda düzgün uçamama dezavantajından yakınanlardansanız, kıvrak uçuşlar yapmak ve aynı zamanda da yine havadan güzel videolar çekmek istiyorsanız Skyhunter sizin için biçilmiş kaftan. Talon ise daha çok uzun mesafe denemek isteyen kullanıcılar için uygun diyebiliriz.

Umarım yukarıda yaptığım yorumlar ve bilgilendirmeler bahse konu uçaklardan birini seçmek isteyen ancak kararsız kalan FPV'ci arkadaşlar için faydalı olmuştur. Yeni bir yazıda görüşmek üzere. Kırımsız uçuşlar...

Saygılarımla,

Onur BOY

12 yorum:

  1. Teşekkürler bu güzel bilgi paylaşımların için.

    YanıtlaSil
  2. değerli bilgiler için çok tşklr.. hobiye yeni başladım ve yavaş yavaş ürün topluyorum.. şu an bix2 ve bix 3 var elimde ve 15km.lik bir fpv hedefim var.. bixler hakkındaki yorumlarınızı çok merak ediyorum..birde satın almayı düşündüğüm chanlinkdare (350tl.) ve rangelink(400 tl.) iki üründen hangisini tavsiye edersiniz..(kumanda vericim futaba 10cap)..şimdiden çok teşekkur ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. 15km sanırım bixlerler için üst limit civarında olur. Onun yerine skywalker 1900 tavsiye ederim hem daha hata affedici bir uçak. UHF için bu iki ürün arasında kesinlikle rangelink derim.

      Sil
  3. Onur Hocam çok güzel bir yazı olmuş. Çok faydalı bilgiler içeriyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Onur Hocam çok güzel bir yazı olmuş. Çok faydalı bilgiler içeriyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Onur Hocam çok güzel bir yazı olmuş. Çok faydalı bilgiler içeriyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Türkiye içinden fiyat ve özellik bakabileceğimiz bir web sitesi var mı ? Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  7. BU UÇAKLARI NERDEN TEMİN EDEBİLİR İZ

    YanıtlaSil