20 Kasım 2012 Salı

Biraz da Multikopterle Uğraşalım :)

Merhabalar,
Multikopter (Çok rotorlu) olarak adlandırılan hava araçları son dönemde oldukça yaygınlaşmaya başladı. Özellikle havadan video ve fotoğraf çekim işlerinde daha sık kullanılan bu araçlar hemen hemen her yerden kalkış yapabildiği gibi aynı zamanda uçakların sahip olmadığı manevra kabiliyetine ve helilerin sahip olamadığı faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Taşıdıkları yüksek kalitede kayıt yapabilen kameralar ile bu araçlarla büyük tesislerin, kurumların havadan tanıtım videoları, dizi, sinema ve reklam filmlerinde çeşitli sahneler, sportif ve sosyal aktivitelere ilişkin görüntüler çekilebiliyor.

Genellikle 3-4-6-8 motorlu çeşitleri bulunan kopterler buna göre isimlendiriliyor. Ben ilk olarak deneme amaçlı bir 4-motorlu (Quadrocopter) topladım ve bununla biraz pilotajımı geliştirdikten sonra (çünkü uçaktan çok çok farklı bir uçuş mantığı var) daha fazla yük taşıyabilmek ve daha stabil bir uçuş elde edebilmek için quad'ı bozup bir 6-motorlu (hexacopter) topladım ve bu hexa üzerine taktığım GoPro Hero 2 kamera ile yaptığım iki adet havadan video çekimi videosunu da burada sizlerle paylaşıyorum.

Gördüğüm kadarıyla multikopterlerdeki en önemli bileşen kumandanızın alıcısından aldığı komutları yorumlayarak motorların devirlerini değiştirerek multiye manevra yaptıran kontrol kartı. Piyasada 15 dolardan başlayıp 2500 dolara kadar fiyata ulaşan çeşitli özelliklerde (GPS, barımetrik sensör, manyetik sensör, RTH vs.) kartlar mevcut. Tabii ki fiyat arttıkça multinin uçuş  stabilitesi ve dolayısıyla yapılan çekimin kalitesi artıyor. Benim kullandığım kart 30 dolarlık fiyatıyla sıkça kullanılan ve fiyat performans oranı yüksek bir ürün olan ve sadece 3 eksen gyrosu ve acc'si bulunan HK KK2.0 kontrol kartı. Naza gibi daha ileri seviye bir donanımla çok daha başarılı bir sistem kurulabilir ancak GPS destekli naza fiyatı 450 dolar civarında :)

Malzemeler:
6x NTM Prop Drive 2830 750 KV 3-4s Motor
6x Turnigy Plush 30A ESC
2x 2200Mah 4s 35c Lipo
HK KK2.0 Kontrol Kartı v1.4
Alüminyum Kollar + Karbon Şase (quad)
Full Karbon Şase (hexa)
3 adet 10x4.5 CW, 3 adet 10x4.5 CCW prop



Quadrocopter Resimleri


Hexa resimleri








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder