10 Nisan 2012 Salı

Köpük Piper Cherokee


Merhabalar,
Great Planes'in meşhur modellerinden biri olan 46'lık Piper Cherokee patlar motorlu uçağı aldıktan sonra birlikte model yapıp uçurduğumuz arkadaşım bu uçağı çok beğendi ve köpükten aynısını yapmaya karar verdi. Bu modeli yapmaya başladı.




Hafta sonu rüzgar fazla olunca ve planlamış olduğumuz uçuşa gidemeyince atölyeye inip uzun süredir yapımı devam eden modeli tamamlayalım dedik. Ölçüler kanat hariç birebir orjinal versiyonu ile aynı. Sadece elimizde önceden kesmiş olduğumuz hazır kaplı 24cm kordo hattı uzunluğu olan 140cm'lik bir kanadımız vardı. Onu kullandık. Ölçü olarak sadece o farklı. Gövdenin inşasında tüm itirazlarıma rağmen sağolsun arkadaşım 3cm'lik pembe köpük kullandı. Bence gereksiz ağırlık ama hakkını yemeyeyim taş gibi oldu gövdesi. 
Kanadı aynı orjinalinde olduğu gibi alttan sökülüp takılabilir yaptı. Hücum kenarında iki kam gövdeye giriyor ve arkadan bir adet plastik vida ile sabitleniyor. Pratik oldu açıkçası. 


Ana iniş takımlarını yaptığımız çubuk malzeme hafif olması açısından magnezyum alaşımlı bir malzemeydi ama rule kontrolleri esnasında gördük ki biraz zayıf kaldılar. Onlar tekrar sert demirden yapıldı. 


Elektronik donanım olarak:
Motor : Turnigy 3548 900kv motor,
Pervane: 13x6 APC E
ESC: Hobbyking 60 A 3A UBEC ESC,
Servo olarak da kanatçıklarda ve rudder için HXT-900, irtifa servosu için dijital metal dişli corona servo kullandık.
Pil olarak arkadaşın elinde 3s 2600mah pil vardı ama 4s pil tavsiye ettim, pil alacak. Hem 4s ile daha küçük bir pervane takabileceğiz hem de eminim uçak müthiş performans kazanacaktır.


Tüm ekipman dahil toplam uçuş ağırlığımız 3s 2600 mah pil ile 1500 gr. geldi. Gövdenin tamamen kalın strafordan yapılması bu konuda baya negatif etki yaratmış ama oturaklı bir uçak oldu ne diyeyim :) 


Kısmetse haftaya bir maiden yapıp videolarını koyarız.


Saygılar...


Resimleri:






















Bu da iniş takımlarını sağlamlaştırmdan önceki rule kontrolü videosu. Zayıf kalıp sallanan dikmeler daha sert bir malzeme ile değiştirildi ve sorun kalktı.





3 yorum:

  1. pdf olarak boyutlarını yazıp gönderirsren çok sevinrim

    YanıtlaSil
  2. Planlarını veirrmisiniz

    YanıtlaSil
  3. pdf sini rica etsem ertantekinchp15@gmail.com adresine gönderirmisiniz

    YanıtlaSil