1 Eylül 2015 Salı

Türkiye FPV Uzun Mesafe Rekor Uçuşu

Arkadaşlar Merhaba,
Nihayet uzun bir çalışmadan sonra 16 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 42.9km'lik (Toplam katedilen mesafe 96.7km ve 1 saat 44 dakika uçuş süresi) uçuş ile Türkiye Uzun Mesafe FPV rekorunu kırmayı başardım. Önceki rekor 40km ile Ankara FPV ekibinden çok değerli arkadaşımız Armağan Yılmaz'a aitti.

Uzun mesafe FPV aslında FPV alanında birçok konuda araştırma, hesaplama ve çalışma yapmayı gerektiren bir mücadele. Yoksa amaç sadece bir noktadan diğerine gidip gelmek olarak algılanmamalı. Söz konusu mesafelere ulaşabilecek özelliklere sahip platformu belirlemek/imal etmek, en verimli ve birbirleri ile uyumlu çalışan komponentleri bulmak, tedarik etmek ve bir araya getirmek, sinyalizasyon uyumunu sağlamak, enterferansı önlemek, ince verimlilik hesapları yapmak, bu iş için bir bütçe ayırmak, uçuş yapılacak alanı, arazinin line of sight durumunu, bölgedeki hakim rüzgar yönünü belirlemek, uçuş alanının hava trafiklerinden uzak emniyetli bir yer olarak seçmek, denemelerin yapılacağı gün ve saatlerde radar sitelerinden trafik olmadığını teyit etmek ve en önemlisi de bu denemeyi yapacak cesareti toplamak gibi bir çok efor gerektiriyor.

Dünya çapında da birçok FPV'ci bu konuda denemeler gerçekleştiriyor. Bu denemelerin takip edildiği platforma, rekor sıralamalarına ve uçuş bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Uzun mesafe denemesi için sıkça tercih edilen ve bir süredir benim de uçurduğum Talon, platform olarak bu konuda oldukça başarılı bir uçak. Yüksek kapasitede pil taşımaya müsaade eden tasarımı, yüksek seyir hızı gibi özellikleri sayesinde birim zamanda çok yol katetmek isteyenlere uygun. Tabii iş uzun mesafe olunca kullanılan elektronik ekipmanın kalitesi ve özellikle antenlerin yetenekleri de çok önemli.

Rekor uçuşu aslında planlamalarımıza çok uygun gerçekleşmedi. Uçuş sabahı da dahil olmak üzere tüm hava tahmin raporlarına (farklı kaynaklardan aldığımı) göre rüzgarın o saatlerde kuzeyden esmesi gerekiyordu ancak 80km yolculuktan sonra uçuş sahasına (daha önceden uzun süre araştırdığımız hava trafiklerinden uzak şehir ve yerleşimin olmadığı yerde boş bir arazi) ulaştığımızda rüzgarın güney batıdan yani hem arkamızdan hem hafif yandan estiğini gördük. Normalde mesafe uçuşlarında genel eğilim gidişte rüzgarı karşıdan almak ve bu sayede rahatça tırmanmak, dönüşte ise arka rüzgarı ve kazanılan irtifayı kullanarak fazla enerji harcamadan geri gelmektir. Ancak o kadar hazırlık ve sabahın köründe yolculuktan sonra şansımızı denemeye karar verdik. Nitekim de tahmin ettiğimiz gibi gidişte tırmanmakta zorlandık ve dönüşte kafa rüzgarı ile karşılaşma ihtimalimize karşı gidebileceğimizden daha erken bir noktada emniyet amaçlı geri döndük.
Neyse ki denememiz başarı ile sonuçlandı ve dünya sıralamasında da 16. sıraya yerleştik. Evet ilk etapta bakınca düşük gibi görünüyor ancak bundan sonra da inşallah bu rakamı yükseltmeyi ve mümkün olduğunca dünya sıralamasındaki yerimizi daha yukarılara taşımayı hedefliyorum.
Uçuşun planlama safhası ve icrasında sahada beni yalnız bırakmayarak yardımcı olan dostlarım Hasan Güner ve Emre Halisdemir'e, uçağımın kanat uzatma kitini binbir zorluk ile getirtmeme yardımcı olan dostum Koray Birand'a da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Onların yardımı olmadan bu noktalara gelmek mümkün olamazdı.

Saygılar,
Onur.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder